UADays

Online Media

На окупованій території ОРДЛО неможливо придбати противірусні ліки. Всі зусилля окупанти направили для НЗФ

1 min read

Друга хвиля епідемії ковіду охопила непідконтрольні Україні території Донбасу. Проте, через приховування окупантами інформації, реальні масштаби зараження населення ОРДЛО точно невідомі. Самопроголошена «ДНР» заявляє, що кількість померлих від вірусу перевищила 340 чоловік, загальна кількість інфікованих – понад 5200. Їх сусіди з «ЛНР» говорять про 64 померлих і понад 1300 виявлених випадках за весь час. Ще у вересні хворих було в два рази менше. Щоденний приріст інфікованих збільшився в 2-3 рази в порівнянні з тим, що було місяць тому.

Аналітики стверджують, що в «Л/ДНР” відмовились від жорстких карантинних заходів. В той час, коли вся Україна вводила обмежувальні заходи та в першу чергу масковий режим, на окупованих територіях працював транспорт, всі підприємства і магазини, які не контролювали масковий режим і соціальну дистанцію. На думку аналітиків саме це і викликало стрімке погіршення епідеміологічної ситуації.

У той же час число хворих в Україні та інших країнах цивілізованої Європи щодня зростало, долаючи показники, які раніше вважалися рекордними. Проте люди, які проживають по той бік блокпостів відрізані від реальної інформації, медичного забезпечення та правового захисту.

Нараз ситуація з ковід на окупованих територіях є досить плачевно. Окупаційна влада вже відкрито заявляє про те, що реальна кількість хворих коронавірусів вище оголошеної. За потреби в обробці 700-800 тестів в день обробляється менше половини, ПЛР-тести роблять тільки прибулим з-за кордону, людям у важкому стані або вже померлим від пневмонії. Лабораторії не справляються з потоком зразків для аналізу. При виписуванні з лікарень тест тепер не обов’язковий, виписують тепер просто за відсутності симптомів.

Окупаційна влада т.зв. «Л/ДНР» всіляко приховує брак ліків: важко дістати антибіотики та противірусні препарати, у аптек за товарами шикуються черги. Самопроголошені влада розводить руками, мовляв, втрутитися в справи приватних аптек вони не можуть. В.о. «міністра охорони здоров’я ДНР» Олександр Опріщенко заявив про зростання числа пневмоній. Це захворювання найчастіше настає як ускладнення при COVID-19.

Через брак місць для хворих «ДНР» взялася за перепрофілювання 21 лікарні під потреби боротьби з коронавірусів. В одній з них – пологовому будинку ЦМКЛ №3 міста Донецька – працівники відмовлялися виходити на роботу через відсутність належних умов. А так званий «міністр охорони здоров’я« ЛНР» назвала «нормою» розміщення пацієнтів в коридорах лікарень при нестачі місць.

Проте, з неофіційних джерел нам стало відомо, що зовсім не заощаджують на ліках та противірусних засобах для представників НЗФ. Велика кількість захворювань спричинена нехтуванням протиепідемічними заходами в лавах незаконних збройних формувань. В той час, коли звичайним мешканцям окупованих населених пунктів не вистачає ліків, та вони вимушені лікуватися в коридорах лікарень, всі медичні засоби масово направляються на фронт.

Аналітики вважають, що до погіршення епідеміологічної ситуації причетні, в тому числі, і влади «ДНР» і «ЛНР». Адже ще понад місяць тому в Донецьку і Луганську дні міста і День звільнення Донбасу супроводжувалися масовими гуляннями. Тоді підконтрольні «ДНР» ЗМІ радісно розповідали про небувалу кількість глядачів – 70 тисяч людей на площі Леніна. Однак про небезпеку таких заходів окупаційна адміністрація ретельно замовчувала.

Повідомлення про брак місць в лікарнях і лікарів приходять і з підконтрольною «ДНР» території. Засоби захисту теж в дефіциті. На роботу почали залучати студентів медичних вузів. Обіцяні надбавки медпрацівникам не виплачуються або виплачуються в неповній мірі.

Уже зараз помітно, що своїми силами «Л/ДНР» не справляється, а допомоги, яка надається Росією, недостатньо.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *