Що приготувати на Святий вечір?

Кажуть, що у Святвечір на столі повинно бути 12 пісних страв. Тому ми підібрали для вас перелік страв, який можливо стане вам у нагоді під час приготування до цього свята. Слід зазначити, що готувати не обов’язково всі ці страви, проте можна вибрати декілька з них. То ж пропонуємо вам наступні кулінарні рішення:
- Кутя — обов’язковий атрибут свята (як правило крупа пшенична, вариться із додаванням маку, волоського горіху, родзинок, меду і т.д.).
- Тушкована квасоля — символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.
- Тушкована капуста — капуста виступає як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основию.
- Пісний борщ з пампушками — символ торжества добра.
- Голубці з грибами — сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб — символ Божої любови, символ Святого Духа, символ краси і сили, отриманої від Сотворителя.
- Заливна риба — у ранньому християнстві риба була прийнята як символ Христа багатьма Отцями Церкви.
- Пісні вареники з картоплею чи капустою — символізують достаток. Місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона відчуває себе добре «як вареник у маслі».
- Млинці — своєрідний символ сонця. Новим Сонцем для християн став Ісус Христос.
- Пиріжки (коржі, пампухи) — символ, здоров’я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.
- Узвар (узвар, вода) — представляє життя, яка надає кожній людині. Свята вода є символом очищення тіла і душі.
- Пампушки — святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя.
- Мариновані гриби.
Бажаємо вам щасливого Різдва та гарного відпочинку в сімейному колі.