UADays

Online Media

Як не отруїтися грибами?

1 min read

Із першим днем осіні настає сезон грибів. Однак не всі, хто відправився до лісу збирати гриби є фахівцем у цій справі та часто трапляються випадки, коли отруйні гриби плутають з їстівними. Вживання таких грибів може призвести до отруєння чи навіть смерті. Отже, як правильно збирати гриби і не отруїтися ними? Про це розповіли рятувальники на власному веб-ресурсі.

“Найбільш важким вважається отруєння блідою поганкою. Досить з’їсти менше половини її капелюшка, щоб смертельно отруїтися. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути грибів позначається не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу”, – повідомили ДСНСники.

Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо їх навіть неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння. Їстівні старі, недоварені і недосолені гриби нерідко викликають серйозні проблеми з травленням”, – додали фахівці.

Якщо ви зібралися за грибами, запам’ятайте такі правила:

  1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Одна бліда поганка, що потрапила в кошик до їстівних грибів, може отруїти на смерть.
  2. Ніколи не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини.
  3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки Ґрунту можуть застосовувати отрутохімікати.
  4. Не вживайте сирі гриби.
  5. Обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння.
  6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.
  7. Не збирайте гриби у спеку і відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *