UADays

Online Media

Швидкі та рішучі карантинні заходи – запорука життя і здоров’я громадян!

1 min read

З початку 2020 року у світі спалахнула пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 станом на сьогодні заражених 3.4 млн. осіб, зафіксованих смертельних випадків понад 239 тис. (антирейтинг очолюють США -65 тис., Іспанія – 24 тис., Італія – 20тис.) В Україні перебіг пандемії проходить набагато спокійніше, наразі зафіксовано 11411 захворювань, 279 летальних випадків та 1498 осіб одужали, за світовими тенденціями – це хороші показники. Значну роль відіграли своєчасно впроваджені владою карантинні заходи, які допомогли врятувати життя сотням тисяч українців (загально відомий низький рівень стану медичної галузі України, що при одночасному захворюванні кількасот тисяч українців призвело би до їх загибелі). Звісно, такі обмеження мають негативний вплив на економіку країни, адже в умовах карантину більшість підприємств призупинили свою роботу і це вимушена міра. Найболючіший удар, отримав малий та середній бізнес, який не має належної фінансової подушки.

Тому, перед владою стоять серйозні виклики зі збереження найбільшої цінності – життя та здоров’я громадян та їх добробуту в період пандемії. Єдина мета запроваджених карантинних заходів – забезпечити швидке припинення поширення COVID-19 в Україні.

Вищі органи державної влади вживають заходи з підтримки малого та середнього бізнесу, якому завдано збитки через карантинні заходи. Одночасно з початком введення карантинних заходів з недопущення (COVID-2019) урядом було розроблено нові програми допомоги в умовах кризи щодо зменшення оподаткування, запровадження пільгового кредитування та соціальної підтримки підприємців.

Послаблення для малого та середнього бізнесу передбачають закони: №3220 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня та №3275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30 березня, які вступили в дію 02.04.2020 року.

Збільшення лімітів для ФОПів, що працюють на спрощеній системі оподаткування:

І група –  ліміт річного доходу підвищили з 300 тисяч до 1 мільйона гривень;

ІІ група – ліміт річного доходу підвищили з 1,5 до 5 мільйонів;

ІІІ група – ліміт річного доходу підвищили з 5 до 7 мільйонів.

Якщо ФОП повністю зупинив свою діяльність та не отримує доходу в даний період – він звільняються від сплати єдиного податку.

Підприємці та фізичні особи-позичальники вже використовують запровадженні «кредитні канікули». Вони зобов’язані будуть борги погасити в повному обсязі, але за пільгових умов. Можливі різні варіанти: банки відкладають виплату клієнтами основного боргу, але позичальники продовжують платити відсотки; клієнти можуть тимчасово не платити і основну суму, і нараховані відсотки; кредити для позичальників реструктурують на довший період із меншими сумами платежів. В даному випадку підприємці мають звернутись до філії свого банку та дізнатись, про варіанти оплати кредиту. Законодавча норма щодо заборони нарахування штрафів і пені за прострочення платежів за кредитами у період карантину є дієвою для всіх банківських установ.

Уряд виділив кошти в сумі 1,6 млрд грн. із фонду боротьби з COVID-19 для надання допомоги на дітей фізичних осіб-підприємців. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми», яка була прийнята 22 квітня 2020 року, допомога на дітей фізичним особам-підприємцям, які належать до першої і другої групи платників єдиного податку, надаватиметься на кожну дитину до 10 річного віку у розмірі прожиткового мінімуму (для дітей віком до 6-ти років – 1 779 грн; для дітей віком від 6-ти до 10-ти років – 2 218 гривень). Виплату допомоги запроваджено на період карантину та на один місяць після дати його відміни.

Також, у своєму відеозверненні Президент Володимир Зеленський заявив, що на програму кредитів для малого і середнього бізнесу під 3-5% планується виділити до 30 мільярдів. «Перш за все, це програма кредитів для малого та середнього бізнесу під 3-5%. Розуміємо, що є підприємці, які не працювали під час карантину, а отже, не зможуть показати банку дохід. Незважаючи на це, вони отримають необхідні гроші, тому що гарантом виступить держава», – заявив президент.

Прийняті владою карантинні заходи є своєчасними та ефективними для порятунку української нації, смертельна хвороба може торкнутися кожного і від неї не врятують ні соціальні статуси, ні фінансові статки. Жодні фінансові труднощі не можна ставити на ваги поряд із життям та здоров’ям наших близьких, які ми можемо втратити порушуючи обмеження. Користуйтесь урядовими програмами підтримки та залишайтесь вдома!!!

#STOPКОРОНАВІРУС

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *