UADays

Online Media

Як виживають українці на окупованій території

Переважна більшість мешканців ОРДЛО стверджують, що їхнє життя протягом останніх років значно погіршилося. Такі дослідження проводили відомі аналітичні центри серед осіб, які останнім часом перетинали КПВВ. З числа усіх опитаних, щонайменше 15% відповіли, що наразі життя взагалі стає нестерпним.

Варто відзначити, що респонденти найчастіше нарікали на загрози воєнного характеру та обмеження можливостей швидкого та вільного пересування між населеними пунктами (48% та 42% відповідно).

Другим за величиною блоком питань, які турбують опитуваних були питання соціального та правового характеру. Так, 25% відповіли, що їм важко утримувати свої родини, 23% мають складнощі з отриманням медичної допомоги, 16% і 14% скаржаться на труднощі з пошуком роботи та низький рівень зарплати. 24% стикаються з проблемами захисту своєї власності від злочинців, 17% зазнають проблем через зловживання владою (погрози, вимагання хабарів) посадовцями по обидва боки лінії розмежування. 20% визнали труднощі у спілкуванні з родичами.

За даними з відкритих джерел, а також зі слів мешканців ОРДЛО, вдалося з’ясувати, що середня вартість продуктового кошика в т. зв. «Л/ДНР» приблизно в 1,8 рази вища, ніж на підконтрольних територіях Донецької області. Набір, до якого входять найпоширеніші продукти харчування (хліб, по 1 л молока й соняшникової олії, по 1 кг свинини, м’яса птиці, твердого сиру, картоплі, рису, гречки, капусти, цукру, вершкового масла й пшеничного борошна) коштує за лінією розмежування приблизно 800 грн, тоді як на підконтрольній уряду території всі ці продукти можна придбати орієнтовно за 495 грн.

Якщо ж порівнювати мінімальну заробітну плату на непідконтрольній території та на території України, то можна дійти висновку, що «мінімалка» в т.зв. «ДНР» у гривневому еквіваленті становить 1238 грн, що дорівнює «мінімалці» в Україні станом на 2014 рік. Середній же рівень зарплати сягає там усього 2712 грн. У це же час мінімальна зарплата по Україні, як відомо, складає 6000 грн, а середня в межах підконтрольних уряду районів Донецької області – 13700 грн.

В «ЛНР» мінімальна зарплата визначена 1381 грн, середня становить 4021 грн. В неокупованих районах Луганської області працююче населення в середньому заробляє 10300 грн на місяць. Наостанок слід зазначити, що рівень соціального забезпечення пенсіонерів «молодих республік» є суттєво меншим ніж пенсіонерів, що проживають на території, підконтрольній Уряду України.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *